È

Räcker ditt lager av D-vitamin fram till sommaren?

Tror du att du får tillräckligt med D-vitamin även om du vistas i solen under sommaren – och att det inte är nödvändigt med ett tillskott av vitamin D under vintern? Kroppens nivå av D-vitamin – avsett hur hög den må vara – sjunker mycket snabbare än vad många tror enligt experter.

Fettvävnaden lagrar D-vitamin

Men hur länge lagras då det fettlösliga D-vitaminet i kroppens fettvävnad?
– Den som tror att det räcker ända till nästa sommar tror fel. D-vitamin har en halveringstid på mellan tre veckor och två månader, berättar Johan Malm, professor i klinisk kemi vid Lunds universitet, för tidningen Land.
 

Räcker högst 60 dagar

Efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna bilda mer D-vitamin och högst 60 dagar efter det att huden exponerats för sol räcker depån. Enligt Johan Malm är det väldigt individuellt hur stort ens lager är och hur länge det räcker. Inte ens de som har bra upptag av ”solens” D-vitamin kan lagra hur stora mängder som helst.

 

Uppdaterade råd från Livsmedelsverket

I slutet på 2018 uppdaterade Livsmedelsverket råden om D-vitamintillskott. En ny undersökning som Livsmedelsverket gjort, Riksmaten ungdom, visar att närmare var tionde ungdom i Sverige kan ha låga nivåer av vitamin D.